İster yüksek trafikli bir WordPress kurulumu ister düşük maliyetli paylaşılan bir ana bilgisayarda küçük bir blog çalıştırıyor olun, WordPress’i ve sunucunuzu mümkün olduğunca verimli çalışacak şekilde WordPress Optimizasyonu sağlamalısınız. Bu makale, önerilen belirli yaklaşımlarla WordPress optimizasyonuna geniş bir genel bakış sunmaktadır. Ancak her yönün ayrıntılı bir teknik açıklaması değildir.
Şimdi hızlı bir düzeltmeye ihtiyacınız varsa , doğrudan Önbelleğe Alma bölümüne gidin ; orada en küçük güçlükle en büyük faydayı elde edeceksiniz. Hemen daha kapsamlı bir optimizasyon sürecine başlamak istiyorsanız WordPress’te Performansı Nasıl Artırırsınız’a gidin .
Performans konusuna ilişkin geniş bir genel bakış aşağıda Performansı Neler Etkiler ve Performansı Nasıl Ölçersiniz bölümünde yer almaktadır . Burada tartışılan tekniklerin çoğu WordPress Multisite (MU) için de geçerlidir.
Performans faktörleri
WordPress blogunuzun (veya web sitenizin) performansını çeşitli faktörler etkileyebilir. Bu faktörler, barındırma ortamını , WordPress yapılandırmasını , yazılım sürümlerini , grafik sayısını ve boyutlarını içerir ancak bunlarla sınırlı değildir .
Bu performansı düşüren faktörlerin çoğu bu makalede ele alınmaktadır.
Barındırma
Kullanabileceğiniz optimizasyon teknikleri barındırma kurulumunuza bağlı olacaktır.
Paylaşılan Evsahipliği
Bu en yaygın barındırma türüdür. Siteniz diğer birçok sunucuyla birlikte bir sunucuda barındırılacaktır. Barındırma şirketi web sunucusunu sizin için yönetir, dolayısıyla sunucu ayarları vb. üzerinde çok az kontrolünüz olur.
Bu tür barındırmayla en alakalı alanlar şunlardır: Önbelleğe Alma , WordPress Performansı ve İçerik Boşaltma
Sanal Barındırma ve Kiralık Sunucular
Bu barındırma senaryosunda, kendi sunucunuz üzerinde kontrol sizdedir. Sunucu, özel bir donanım parçası veya aynı fiziksel donanımı paylaşan birçok sanal sunucudan biri olabilir.
Önemli olan, sunucu ayarları üzerinde kontrole sahip olmanızdır. Yukarıdaki alanlara ( önbellekleme ve WordPress performansı ) ek olarak buradaki temel ilgi alanları şunlardır: Sunucu Optimizasyonu ve İçerik Aktarımı
Sunucu Sayısı
Çok yüksek trafik durumlarıyla uğraşırken birden fazla sunucunun kullanılması gerekli olabilir. Eğer bu seviyedeyseniz yukarıda sıralanan uygulanabilir tekniklerin tümünü zaten kullanmış olmalısınız.
WordPress veritabanı kolaylıkla farklı bir sunucuya taşınabilir ve yapılandırma dosyasında yalnızca küçük bir değişiklik yapılması yeterlidir. Benzer şekilde görüntüler ve diğer statik dosyalar alternatif sunuculara taşınabilir (bkz. içerik boşaltma ).
Amazon’un Elastic Load Balancer’ı, trafiğin birden fazla web sunucusuna yayılmasına yardımcı olabilir ancak daha yüksek düzeyde uzmanlık gerektirir. Birden fazla veritabanı sunucusu kullanıyorsanız HyperDB sınıfı, standart WPDB sınıfının yerine geçmeli bir alternatif sağlar ve hem çoğaltılmış hem de bölümlenmiş yapılarda birden fazla veritabanı sunucusunu işleyebilir.
Donanım Performansı
Donanım yeteneğinizin sitenizin performansı üzerinde büyük etkisi olacaktır. İşlemci sayısı, işlemci hızı, kullanılabilir bellek miktarı ve disk alanının yanı sıra disk depolama ortamı da önemli faktörlerdir. Barındırma sağlayıcıları genellikle daha yüksek fiyata daha yüksek performans sunar.
Coğrafi mesafe
Sunucunuz ile web sitenizin ziyaretçileri arasındaki mesafenin de performans üzerinde etkisi vardır. İçerik Dağıtım Ağı veya CDN, tüm site ziyaretçilerinizin en iyi performansa sahip olması için çeşitli coğrafi bölgelerdeki statik dosyaları (resimler gibi) yansıtabilir.
Sunucu Yükü
Sunucunuzdaki trafik miktarı ve yükü kaldıracak şekilde nasıl yapılandırıldığı da büyük etkiye sahip olacaktır. Örneğin, bir önbellekleme çözümü kullanmazsanız, ek sayfa istekleri gelip biriktiğinden performans yavaşlayacak ve genellikle web veya veritabanı sunucunuz çökecektir.
Doğru şekilde yapılandırılırsa çoğu barındırma çözümü çok yüksek trafik miktarlarını işleyebilir. Trafiğin diğer sunuculara aktarılması da sunucu yükünü azaltabilir.
Oturum açma Brute Force saldırıları , görüntü hotlinking (yüksek trafikli sayfalardan görüntü dosyalarınıza bağlantı veren diğer siteler) veya DoS saldırıları gibi kötü niyetli trafik de sunucu yükünü artırabilir. Bu saldırıların tespit edilmesi ve engellenmesi çok önemlidir.
Yazılım sürümü ve performansı
Yazılım yükseltmeleri sıklıkla hataları düzeltip performansı artırdığından, en son yazılımı kullandığınızdan emin olmak da önemlidir. Linux (veya Windows), Apache, MySQL/MariaDB ve PHP’nin en son sürümünü çalıştırdığınızdan emin olmak çok önemlidir.
WordPress Yapılandırması
Temanızın sitenizin performansı üzerinde büyük etkisi olacaktır. Hızlı, hafif bir tema, ağır, grafik yüklü, verimsiz bir temadan çok daha verimli performans gösterecektir.
Eklentilerin sayısı ve performansları da sitenizin performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Gereksiz eklentileri devre dışı bırakmak ve silmek, performansı artırmanın çok önemli bir yoludur.
WordPress yükseltmelerine ayak uydurmak da önemlidir.
Grafik Boyutu
Gönderilerinizdeki görsellerin web için optimize edildiğinden emin olmak zamandan ve bant genişliğinden tasarruf sağlayabilir ve arama motoru sıralamanızı artırabilir.
WordPress Optimizasyon İçin Performans test araçları
- Webpagetest, farklı konumlardan, tarayıcılardan ve bağlantı hızlarından gerçek hayattaki web sitesi performansını test etmeye yönelik bir araçtır.
- Google PageSpeed Insights, WordPress sitenizin performansını ölçmenin ve iyileştirmelerin nasıl yapılacağı konusunda net, spesifik geri bildirim almanın bir yoludur.
- Yerleşik tarayıcı geliştirici araçlarının (örn. Firefox veya Chrome) hepsinde performans ölçüm araçları bulunur.
WordPress’te performans nasıl artırılır
WordPress Web Sitenizi Optimize Etme
Eklentileri En Aza İndirme
WordPress performansını artırmanın ilk ve en kolay yolu eklentilere bakmaktır . Gereksiz eklentileri devre dışı bırakın ve silin. Sunucu performansını ölçmek için eklentileri seçerek devre dışı bırakmayı deneyin.
Eklentilerinizden biri sitenizin performansını önemli ölçüde etkiliyor mu? Eklenti belgelerine bakın veya uygun eklenti destek forumundan destek isteyin.
İçeriği optimize etme
- Görüntü Dosyaları
- Gereksiz görseller var mı? (örn. Bazı resimlerin yerine metin koyabilir misiniz?)
- Tüm resim dosyalarının optimize edildiğinden emin olun. Her görüntü için doğru formatı (JPG/PNG/GIF) ve sıkıştırmayı seçin.
- Toplam Dosya Sayısı/Boyutu
- Sitenizdeki ortalama sayfayı görüntülemek için gereken dosya sayısını azaltabilir misiniz?
- Hâlâ HTTP1 kullanırken birden fazla dosyayı tek bir optimize edilmiş dosyada birleştirmeniz önerilir.
- CSS ve JavaScript dosyalarını küçültün.
Temanızın WordPress Optimizasyonu desteklemek etmek için içeriği de boşaltabilirsiniz .
Donanımı Yükseltme
Barındırma sağlayıcınızda daha yüksek hizmet seviyeleri için daha fazla ödeme yapmak çok etkili olabilir. Belleği (RAM) artırmak veya Digital Ocean gibi Katı Hal Sürücüleri (SSD) olan bir ana bilgisayara geçmek büyük bir fark yaratabilir. Artan işlemci sayısı ve işlemci hızı da yardımcı olacaktır. Mümkün olduğunda, birden fazla sunucuda veya VPS’de HTTP ve MySQL gibi farklı işlevlere sahip hizmetleri ayırmayı deneyin.
Yazılımı Optimize Edin
Linux, Windows Server gibi en son işletim sistemi sürümünü ve Apache veya IIS gibi en son web sunucusunu, MySQL sunucusu ve PHP gibi veritabanını çalıştırdığınızdan emin olun.
Belki görevleri yerine getiremiyor ve aşağıdaki ipuçlarını takip edemiyorsunuz. Barındırma sağlayıcınızdan bunları sizin için yapmasını isteyin. İyi bir barındırma sağlayıcısı, önerilere uyacak şekilde hesabınızı yükseltecek veya yükseltilmiş bir sunucuya taşıyacaktır. Gerekirse yönetilen bir WordPress barındırma çözümüne geçebilirsiniz .
DNS : WordPress sunucunuzda DNS çalıştırmayın. DNS için Amazon’un Route 53’ü veya alan adı kayıt kuruluşunuzun ücretsiz teklifi gibi ticari bir hizmet kullanın. Amazon gibi bir hizmeti kullanmak, bakım veya acil durumlarda yedekleme sunucuları arasında geçiş yapmayı da çok daha kolay hale getirebilir. Aynı zamanda bir dereceye kadar hata toleransı da sağlar. DNS’nizi harici sunucularda barındırıyorsanız, bu, birincil web sunucunuzdaki yükü azaltacaktır. Bu basit bir değişiklik, ancak trafiğin ve işlemci yükünün bir kısmını hafifletecek.
Web Sunucusu : Web sunucunuz performansı artıracak şekilde yapılandırılabilir. Ziyaretçi başına yükü azaltmak için web sunucusunu önbelleğe almaktan önbellek başlıklarını ayarlamaya kadar çeşitli teknikler vardır. Belirli web sunucusu optimizasyonlarınızı arayın (örneğin, daha fazla bilgi için “apache optimizasyonu” ifadesini arayın). Bazı web sunucularının Apache Litespeed gibi ödeyebileceğiniz daha yüksek hızlı sürümleri vardır . Ayrıca, belirli barındırma ve site yapılandırmanıza bağlı olarak Apache’yi daha yüksek performans için ayarlamanın çeşitli yolları da vardır, örneğin Memcache.
PHP : PHP dosyalarınızın performansını önemli ölçüde artırabilecek çeşitli PHP hızlandırıcılar mevcuttur. Bu yalnızca WordPress kurulumunuz için değil, tüm PHP dosyaları için geçerli olacaktır. Daha fazla bilgi için PHP optimizasyonunu arayın, fe APC veya OPcache . Aşağıda açıklanan W3 Total Cache eklentisi Memcache, APC ve diğer Opcode önbelleğe alma için entegre destek sunar.
MySQL/MariaDB : MySQL veya MariaDB optimizasyonu başlı başına karanlık bir sanattır. Sorgu önbellek ayarlarında yapılacak birkaç basit değişiklik, WordPress performansı üzerinde çarpıcı bir etkiye sahip olabilir çünkü WordPress her istekte çok sayıda sorguyu tekrarlar. Günümüzde InnoDB’nin MySQL için varsayılan depolama motoru olması nedeniyle bunu kullandığınızdan emin olmalısınız. InnoDB optimize edilebilir ve ince ayar yapılabilir, “mysql optimizasyonu”, “mysql innodb performansı” veya “innodb optimizasyonu” veya daha fazla bilgi ve örnek için arama yapın. Eski MyISAM tablolarının InnoDB’ye nasıl dönüştürüleceği hakkında bilgi için “mysql, myisam’ı innodb’ye dönüştür” ifadesini arayın.
WordPress’in nasıl optimize edildiğine dair harika bir örnek , WordCamp San Francisco 2012’de Iliya Polihronov tarafından sunuldu . Iliya, diğer şeylerin yanı sıra WordPress.com için sunucu optimizasyonu da yapıyor.
WordPress sunucunuzda bir posta sunucusu çalıştırmayın. İletişim formunuz için ücretsiz Mailgun ile İletişim Formu 7 gibi bir şey kullanın.
Önbelleğe almak
WordPress Optimizasyon Önbellek Eklentileri
Önbelleğe alma eklentileri ( eklentiler dizininde “önbellek” ifadesini arayın ) kolayca kurulabilir ve WordPress yazılarınızı ve sayfalarınızı statik dosyalar olarak önbelleğe alır. Bu statik dosyalar daha sonra kullanıcılara sunularak sunucudaki işlem yükü azaltılır. Bu, oldukça statik sayfalar için performansı birkaç yüz kat artırabilir.
Varnish gibi sistem düzeyinde bir sayfa önbelleğiyle birleştirildiğinde bu oldukça güçlü olabilir. Gönderilerinizde/sayfalarınızda çok fazla dinamik içerik varsa, önbelleğe almayı yapılandırmak daha karmaşık olabilir.
Sunucu Tarafı Önbelleğe Alma
Web sunucusunu önbelleğe alma işlemi daha karmaşıktır ancak trafiğin çok yüksek olduğu sitelerde kullanılır. Bu makalenin kapsamı dışında çok çeşitli seçenekler mevcuttur. En basit çözümler, sunucunun yerel olarak önbelleğe alınmasıyla başlar; daha karmaşık ve ilgili sistemler, WordPress uygulamasının gerçekte çalıştığı web sunucularının “önünde” birden fazla önbelleğe alma sunucusunu (ters proxy sunucuları olarak da bilinir) kullanabilir. Sunucunuza Alternatif PHP Önbelleği (APC) gibi bir opcode önbelleği eklemek, PHP’nin performansını birçok kez artıracaktır.
Varnish Cache, önceden oluşturulmuş sayfaları bellekte depolamak ve Apache, PHP, WordPress yığınının yürütülmesini gerektirmeden hızlı bir şekilde sunmak için W3 Total Cache ile birlikte çalışır.
İçinde açıklandığı gibi, yorumlar için yerel WordPress yorumları yerine Disqus gibi bir eklenti kullanmak, okuyucularınızın WordPress’te oturum açmasını gerektirmeyerek ve Varnish’in önbellekten sunabileceği sayfa görüntüleme sayısını artırarak Varnish’e yardımcı olabilir.
Tarayıcı Önbelleğe Alma
Tarayıcı önbelleğe alma, sayfa başına istek sayısını azaltarak sunucu yükünün azaltılmasına yardımcı olabilir. Örneğin, değişmeyen dosyalarda (resimler, CSS, JavaScript gibi statik dosyalar) doğru dosya başlıklarını ayarladığınızda tarayıcılar bu dosyaları kullanıcının bilgisayarında önbelleğe alır. Bu teknik, tarayıcının dosyaları istemek yerine dosyaların değişip değişmediğini kontrol etmesine olanak tanır. Sonuç olarak, web sunucunuz, dosyanın gönderilmesini gerektiren 200 yanıt yerine, dosyanın değişmediğini onaylayan çok daha fazla 304 yanıtı yanıtlayabilir.
Daha fazla bilgi için HTTP Önbellek Kontrolü (özellikle maksimum yaş) ve Expires başlıklarının yanı sıra Varlık Etiketlerine bakın.
W3 Total Cache, tarayıcı önbelleğe alma ve ETag’ler desteğini entegre eder.
Kalıcı Nesne Önbelleği
Kalıcı Nesne Önbelleği, web sunucunuzdan veritabanına yapılan gezilerden tasarruf ederek sayfa yükleme sürelerinin hızlandırılmasına yardımcı olur. Örneğin, sitenizin seçenek verilerinin her sayfa görünümünde mevcut olması gerekir. Kalıcı bir nesne önbelleği olmadığında, web sunucunuzun her sayfa görünümünü işlemek için bu seçenekleri veritabanından okuması gerekir. Veritabanına yapılan bu ekstra geziler, web sunucunuzun yanıt sürelerini (TTFB) yavaşlatır ve trafik artışları sırasında veritabanı sunucunuzu hızla bunaltabilir.
Sitenizin kalıcı nesne önbelleğe almayı kullanabilmesi için, barındırma sağlayıcınızın size belirli bir sunucu türü, bir önbellek sunucusu sunması gerekir. Popüler önbellek sunucuları Redis ve Memcached’dir . Barındırma sağlayıcınızdan kalıcı bir nesne önbelleği kurmanıza ve yapılandırmanıza yardımcı olmasını isteyin; onlar aşağıdaki gibi doğru eklentiyi önerecektir:
- Memcached Nesne Önbelleği – WordPress nesne önbelleği için kalıcı bir arka uç sağlar. Memcached sunucusu ve PECL memcached uzantısı gereklidir.
- Redis Nesne Önbelleği – Çeşitli Redis istemcileriyle çalışan WordPress için tutarlı bir Redis nesne önbelleği arka ucu sağlar. Bir Redis Sunucusu gereklidir.
Daha fazla okuma
- W3 Total Cache Eklentisi (Dougal Campbell tarafından)
- Kutsal Shmoly!: WP Süper Önbellek
- Web Sitenizi Hızlandırmak için En İyi Uygulamalar – Sona Erme / Önbellek Kontrol Başlığı ve ETag’ler (Yahoo! Geliştirici Ağı tarafından)
- WebSiteOptimization.com: Performansı Artırmak için Sunucu Önbellek Kontrolünü Kullanın
- WP Nesne Önbelleği
İçerik Boşaltma
İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanın
CDN kullanmak web sitenizdeki yükü büyük ölçüde azaltabilir. Görüntülerin, javascript’in, css’in ve tema dosyalarının arama ve dağıtımını bir CDN’ye aktarmak yalnızca daha hızlı olmakla kalmaz, aynı zamanda WordPress sunucunuzun kendi uygulama yığınındaki yükü de büyük ölçüde azaltır. CDN, yukarıda açıklanan W3TC gibi bir WordPress önbellek eklentisi ile birlikte kullanıldığında en etkili yöntemdir.
CloudFlare , İnternet Güvenliği hizmetleri de sunan popüler bir İçerik Dağıtım Ağıdır. Planlar ücretsiz olarak başlar, ancak ek ücret karşılığında ek özellikler mevcuttur. CloudFlare sabit maliyetli bir CDN’dir, yani kullanım yerine özelliklere göre ücret alırlar. CloudFlare, kaynak ana makinenize geri dönmeden önce sitenizin trafiğini kendi ağları üzerinden yönlendirmenize olanak tanır.
Amazon Cloudfront, statik dosyalarınız için İçerik Dağıtım Ağı (CDN) işlevselliği sağlamak amacıyla Amazon S3 hizmetini kullanır. CDN, statik dosyalarınızı dünya çapında çok sayıda web sunucusunda önbelleğe alan bir hizmettir. Kullanıcılarınıza nerede olurlarsa olsunlar daha hızlı indirme performansı sağlar. Cloudfront’u yalnızca S3 ile değil, S3 ile birlikte kullanmanız önerilir; maliyetler önemli ölçüde farklı değildir.
MaxCDN, Amazon Cloudfront’a benzer, kullanım başına ödemeli bir İçerik Dağıtım Ağıdır (CDN). Aradaki farklar arasında isteğe bağlı video desteği ve dosyaların “yansıtılması” (yükleme gerekmez) yer alır; ancak isterseniz bunları yükleyebilirsiniz.
Başka bir alternatif CDN sağlayıcısı KeyCDN’dir . Destek sayfalarında adım adım WordPress entegrasyon kılavuzları sağlarlar .
KeyCDN ve MaxCDN mevcut en uygun fiyatlı CDN seçenekleri arasındadır; çok daha büyük bir CDN Sağlayıcılarının bir bölümü oldukları için Amazon gibi rakiplerin fiyatlarını geride bırakabilirler.
Statik İçerik
Herhangi bir statik dosya başka bir sunucuya aktarılabilir. Örneğin herhangi bir statik resim, JavaScript veya CSS dosyası farklı bir sunucuya taşınabilir. Bu, çok yüksek performanslı sistemlerde (Google, Flickr, YouTube vb.) yaygın bir tekniktir ancak tek bir sunucunun sorun yaşadığı daha küçük siteler için de yararlı olabilir. Ayrıca bu içeriğin farklı ana makine adlarına taşınması, gelecekte birden fazla sunucunun kullanımına zemin hazırlayabilir.
Bazı web sunucuları statik dosyalar sunacak şekilde optimize edilmiştir ve lighttpd gibi Apache gibi daha karmaşık web sunucularından çok daha verimli bir şekilde bunu yapabilirler .
Amazon Simple Storage Service (S3), kullanım başına ödeme esasına göre tahsis edilmiş bir statik dosya barındırma hizmetidir. Minimum maliyet olmadan, paylaşılan veya tek bir sunucunun işleyebileceği zirveye ulaşan trafiği düşük siteler için pratik olabilir.
Birden Çok Ana Bilgisayar Adı
Statik dosyaları birden fazla ana bilgisayar adı arasında bölerek kullanıcı iyileştirmeleri de yapılabilir. Çoğu tarayıcı bir sunucuya yalnızca 2 eşzamanlı istekte bulunur; bu nedenle, sayfanız 16 dosyaya ihtiyaç duyuyorsa, bir seferde 2 istekte bulunulacaktır. Bunu 4 ana bilgisayar adı arasına yayarsanız, bir seferde 8 adet istenecektir. Bu, kullanıcının sayfa yükleme sürelerini azaltabilir ancak daha fazla eş zamanlı istek oluşturarak sunucu yükünü artırabilir. Ayrıca, “boru hattının” aşırı kullanılması halinde ziyaretçinin internet bağlantısını sıklıkla doyurabileceği de bilinmektedir.
Görüntüleri boşaltmak, başlamak için en kolay ve en basit yerdir. Tüm resim dosyaları üç ana makine adı arasında eşit olarak bölünebilir (örneğin, varlıklar1.siteniz.com, varlıklar2.siteniz.com, varlıklar3.siteniz.com). Trafik arttıkça bu ana bilgisayar adları kendi sunucunuza taşınabilir. Not: Rastgele bir ana bilgisayar adı seçmekten kaçının, çünkü bu, tarayıcının önbelleğe alınmasını etkileyip daha fazla trafiğe neden olur ve ayrıca performans kaybına neden olan aşırı DNS aramalarına neden olabilir.
Benzer şekilde, herhangi bir statik JavaScript ve CSS dosyası, ayrı ana bilgisayar adlarına veya sunuculara aktarılabilir.
Yayınlar
Yayınlarınız kolaylıkla harici bir hizmete aktarılabilir. Google FeedBurner gibi yayın izleme hizmetleri bunu otomatik olarak yapacak, Feedburner sunucuları tüm yayın trafiğini yönetecek ve sitenizdeki yayınları yalnızca birkaç dakikada bir güncelleyecektir. Bu büyük bir trafik tasarrufu sağlayabilir.
Benzer şekilde, kendi yayınlarınızı ayrı bir sunucuya (örneğin yayınlarınız.siteniz.com) aktarabilir ve ardından kendi yayın istatistiklerinizi/reklamlarınızı yönetebilirsiniz.
Daha fazla okuma
- Görüntüleri boşaltmak için Amazon S3 / Cloudfront’u kullanma: WordPress ile Amazon S3 ve CloudFront ,
- Web Sitenizin Bant Genişliği Kullanımını Azaltma
Sıkıştırma
Sayfalarınızın okuyucuların tarayıcılarına daha hızlı iletilmesini sağlamak amacıyla sunucunuzdaki dosyaları ve verileri sıkıştırmanın çeşitli yolları vardır. Yukarıda açıklanan W3 Total Cache, sıkıştırmaya yönelik yaygın yaklaşımların çoğuna yönelik desteği entegre eder.
W3 Total Cache, stil sayfalarınızı ve javascript dosyalarınızı sıkıştırmak ve birleştirmek için Minify ve Tidy’yi destekler. Ayrıca zlib gibi çıktı sıkıştırmayı da destekler, ayrıca bkz. Çıktı Sıkıştırma .
Medya dosyalarınızı, yani resimlerinizi sıkıştırmanız da önemlidir. WP Smushit eklentisi bu konuda yardımcı olabilir.
Veritabanı Ayarlama
Veritabanınızı Temizleme
WP Optimize eklentisi , veritabanınızdaki ekstra dağınıklığı azaltmanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca WordPress’e yazılarınız ve sayfalarınızdan kaydettiği revizyon sayısını en aza indirmesi talimatını da verebilirsiniz .
Sunucu Ekleme
Ek uzmanlık gerektirse de sunucu eklemek performansı artırmanın güçlü bir yolu olabilir. Amazon’un İlişkisel Veri Deposunu (RDS) kullanarak daha pahalı, yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir AWS uygulaması oluşturmak için AWS’de Yüksek Düzeyde Ölçeklenebilir WordPress Sitesi Mimarisi başlıklı makaleyi okumanızı önemle tavsiye ederim .
Trafiği birden çok web sunucusuna yaymak için Amazon’un Elastic Load Balancer’ını kullanabilirsiniz ve daha ölçeklenebilir veya birden çok veritabanı sunucusu çalıştırmak için HyperDB’yi veya Amazon’un RDS’sini kullanabilirsiniz .
Otomatik Yüklenen Seçenekler
Otomatik yüklenen seçenekler, WordPress’teki her sayfa yüklemesinde otomatik olarak yüklenen eklentiler ve temalar için yapılandırma ayarlarıdır. Her eklenti ve tema kendi seçeneklerini ve hangi seçeneklerin otomatik olarak yükleneceğini tanımlar. Çok fazla otomatik yüklenen seçeneğe sahip olmak sitenizi yavaşlatabilir. Genel olarak sitenizin otomatik yükleme seçeneklerini 800kb’nin altında tutmaya çalışmalısınız.
Varsayılan olarak, otomatik olarak yüklenen seçenekler tabloya kaydedilir wp_options
. Otomatik yükleme, bu tablodaki seçeneklere göre kapatılabilir. Otomatik yüklenen seçenekleri görüntüleme ve değiştirmeyle ilgili adım adım talimatlar için barındırma sağlayıcınıza danışın.
Kalıcı Nesne Önbelleği kullanıyorsanız seçenekler (otomatik olarak yüklenmiş olsun veya olmasın) daha hızlı ve daha verimli yüklenir.